Tekort aan schildkliermedicijn Thyrax

Het bericht over een naderend tekort aan Thyrax Duotab (levothyroxine) heeft geleid tot een run op de Nederlandse apotheken en grote onrust bij de patiënten. Fabrikant Aspen Pharma Trading Ltd. maakte deze week bekend dat zij het schildkliermedicijn in de dosis van 0,025 mg vanaf februari niet meer uit kunnen leveren. De tabletten van 0,100 en 0,150 mg zijn vanaf medio 2016 niet meer beschikbaar. Dit heeft alles te maken met de verhuizing van de productielocatie van Nederland naar Duitsland. Dit is de enige productie locatie van Thyrax die er bestaat.
Apothekers- en artsenorganisaties hebben in hun reacties bezorgdheid uitgesproken over deze ontwikkeling en spreken over maatschappelijk onverantwoord gedrag van de producent van Thyrax , Aspen Pharma Trading.
Het tekort zal zeker een half jaar en misschien nog wel langer aanhouden. Zoals in diverse media reeds uiteen gezet is, betekent dit dat schildklierpatiënten overgezet moeten worden op andere medicijnen, hetgeen voor deze patiënten inhoudt dat zij geconfronteerd zullen worden met extra bloedcontroles en mogelijk zelfs lichamelijke klachten ten gevolge van ontregeling van schildklierhormoonspiegels.
Ook wij hebben begrip voor uw boosheid en verontwaardiging, maar vinden dat we deze onwenselijke situatie gezamenlijk moeten opvangen. We zullen daarom niet meewerken aan hamstergedrag om nog snel een zo groot mogelijke voorraad Thyrax aan te leggen. Door de voorraad aan Thyrax die er nu nog is volgens het reguliere schema voor te schrijven, voorkomen we dat er in korte tijd heel veel patiënten tegelijkertijd omgezet en gecontroleerd moeten worden.

Voor antwoorden op een aantal veel gestelde vragen: lees verder ►

Voor meer vragen kunt u ook bellen met het speciale telefoonnummer  van Landelijk Meldpunt Zorg :
088 – 120 50 20 (lokaal tarief, op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur).

zie ook:
http://www.medischcontact.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht/152438/350.000-schildklierpatienten-zonder-medicijn.htm of
http://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2016/01/13/tekort-aan-thyrax-duotab-0-025-mg-levothyroxine-vanaf-februari-2016

 

Terug naar ons nieuwsoverzicht